Lihtsad nipid tervisliku toitumise teel

                        Tervislik toitumine I osa

Toon mõned lihtsad näpunäited, kuidas sa saad ilma suurema vaevata oma toidulauda tervislikumaks muuta. 

Selle postituse võlusõna on köögiviljad.

Tervislik toitumine algab juba hommikul. Ka hommikusöögiks on võimalik köögivilju süüa, näiteks saab leivale panna tomatit, spinatilehti, rediseviilu või kurki. Avokaadot peetakse puuviljaks 🙂 Punapeedist võib valmistada magusalt maitsva hummuse ning salati lehti kasutada kaunistuseks.

Lõuna ja õhtusöök peaksid peamiselt köögiviljadest koosnema. Võimalusel vali alati värsked köögiviljad. Peatu hetk, kas talvel on tomatil ikka maitset? Kas maasika hooaeg algab ikka aprillis? Vali ennekõike hooajalisi ja peamiselt eestimaiseid köögivilju. Talvel, kui näiteks värskeid herneid või aedube pole saada, siis sobivad ka külmutatud.

Iga toidukorra ajal tarbi mõnda tugeva värviga köögivilja näiteks paprikat, porgandit, punapeeti. Need sisaldavad palju fütokemikaale, mis turgutavad jällegi tervist.  Loe rohkem infot.  Kui võimalik tarbi mahedalt toodetud paprikat, sest eriti see köögivili on pestitsiididega pritsitud.

Söö päevas vähemalt korra lehtköögivilja nt lehtkapsast, spinatit või salatit. Mõni võib selle peale kosta, et egas ma jänes pole, kes lehti närib:-) Aga tervislik toitumine on just veidike jänese moodi söömine.

Küüslauk ja sibul sobivad suurepäraselt maitsestamiseks. Prae kergelt (madal tulel) oliiviõlis 10-15 minutit spinatit, brokolit ja porgandeid. Mina panen esmalt küüslugu viilud pannile, kui need on helepruuniks praadinud, võtan ära ja jätan taldrikule ootama. Küüslauk annab õlile hea maitse. Siis panen köögiviljad pannile. Vajadusel lisan ka veidi vett ja värskelt pressitud sidrunimahla nin soola ja pipart. Nii saad ühe toidukorra ajal kolmest erinevast köögiviljast koosneva roa, pluss küüslaugu tervistavad aroomid.

Valmista toitu kõrvale üks mõnusalt krõmpsuv salat vähemalt kahest erinevast köögiviljast. Nii oled jällegi söönud kaks köögiviljaportsjonit. Siit leiad rohkesti peterselli sisaldava salati Retsept

Suppe on eriti kerge erinevatest köögiviljadest valmistada. Paned näiteks porgandid, erinevad kõrvitsalised, selleri, porru vette keema. Püreestad kui pehmed, maitsestad oliiviõli, soola ja erinevate maitsetaimedega nagu tüümian, petersell, murulauk või roheline sibul.

Nii lihtsad need esimesed sammud ongi!