Tabbouleh salat ehk peterselli meri

Tabbouleh ehk peterselli salat on pärit Liibanonist ja Süüriast, samas sobib väga hästi ka meie toidulauda rikastama. Ennekõike suvel, kui petersell hurmab oma tugeva lõhnaga ja tomat nii punaselt küps. See suvine salat on nii vitamiinide rikas ja talvel, kui meil väsimus kipub võimust võtma, turgutaks ta meid oma suvise värskusega. Eriti kui osta punt peterselli- ja koriandrilehti ning neid kohe muude roogade lisandiks ära ei tarvita. Talvel ma ei jahuta bulgurit ja seega on salat mõnusalt soe ja ma ei pane tomatit, sest talvine tomat ei isuta mind.  

Bulgur ei ole meil nii tuntud. See on kuivatatud, purustatud ja kuumtöödeldud täisteranisu, seega sisaldab gluteeni ja ei sobi gluteenitalumatuse korral.

  • Valmistusaeg30 min
  • Kogus150 g, 1-2 inimesele

    Salati jaoks on vaja:

    • 30 g bulgurit (annab 100g keedetud bulgurit)
    • 160 ml / 1,5 dl vett bulguri keetmiseks
    • 30 g värskeid peteresellilehti
    • 2 sl hakitud värskeid mündilehti
    • 1 väike kurk
    • 10 g rohelise sibula varsi
    • 1 keskmine tomat

    Maitsestamiseks:

    • 2 sl sidrunimahla
    • 2 sl oliiviõli (külmpressitud)
    • soola ja musta pipart
    • 1 sl #suvist värskust
    • Võid lisada
    • 15g värskeid koriandrilehti
    • ½ küüslauguküünt

    Kaunistuseks:

    • 1 tl musti seesami seemneid
    • 1 rohelise sibula vars
    • veidi oliiviõli (külmpressitud)
    • 1 tl #rohelist mõtteviisi

    Valmistamine:

    1

    Pese bulgur. Pane bulgur veega keema, lisa veidi soola. Kui keema hakkab, vähenda kuumust, lase kaane all haududa 10 minutit. Võta tulelt ja lase seista kaane all 15-20  minutit või kuni bulgur on pehme.

    2

    Jahuta

    3

    Poolita kurk ja eemalda seemned ja pehme osa.

    4

    Haki peeneks peterselli-, mündilehed, rohelise sibula vars, kurk ja tomat. Peterselli- ja mündilehed võid ka köögikombainis peeneks purustada.

    (Kui lisad küüslauku, haki küüslauk või purusta küüslaugupressiga. Kui lisad koriandrilehti, haki või peenesta köögikombainis).

    5

    Pane kõik hakitud ained kaussi.

    6

    Maitsesta soola, pipra, sidrunimahla ja oliiviõliga. Sega salat läbi.

    7

    Serveeri eraldi roana või lisandina.

    8

    Naudi suvist värskust.

     Miks tabbouleh on tervislik?

     Nagu nimigi ütleb – peterselli meri, pakatab see salat vitamiinidest. Petersellis on antioksüdante, rauda, kaaliumi, kaltsiumi, tsinki, magneesiumi, vitamiinid: K, C, A, B2, B3 ja B9. Loomulikult ei kata see kogus salatis meie organismile vajaminevat vitamiinide ja mineraalide päevanormi, kuid iga milligramm on tervisele kasulik ja parandab meie enesetunnet.

    Võrreldes teiste teraviljadega on bulgur vähe töödeldud ja on täisteravili, mistõttu on säilinud vilja kasulikud omadused ning on väga valgu- ja süsivesikuterikas. Mineraalidest sisaldab magneesiumi, mangaani ja rauda ning E-vitamiini. Bulgurit tasub süüa, sest ta toetab seedetrakti tööd oma suure kiudainete sisalduse tõttu. Vahemere menüüd peetakse üheks tervislikumaks menüüks ja bulgur on seal paljudes retseptides.

     Kõik värske ja roheline meie toidulaual on tervislik! 

    • Nutrition Facts

    • Serving Size150 g, 1-2 inimesele
    • Amount per serving
    • Calories0
    • % Daily Value*