Seened vähendavad vähiriski poole võrra

Igapäevane seente söömine vähendab kasvaja tekkeriski peaaegu poole võrra. Kui sa sööd iga päev 18 g seeni,  vähendad oma vähiriski 45% võrra. Tundub, et pole vahet, milliseid seeni süüa, sest neil kõigil on sarnane kaitsev toime. 

Söödavad seened, nii kultuursed sordid kui metsikud liigid sisaldavad palju kiudaineid, antioksüdante, valku, vitamiine ja mineraalaineid. 

Seened on kindlasti supertoode. Need sisaldavad ergotioneiin, vähi eest kaitsvad unikaalset antioksüdanti, mida inimorganism ei ole võimeline ise tootma. Seda saab toidust ning peamine allikas ongi seened. 

Teadlased analüüsisid 17 vähiuuringut, milles osales üle 19500 vähihaige. Parim kaitse vähi vastu, eriti rinnavähi vastu oli neil, kes iga päev sõid seeni. Samas enamus uuringuid keskendusid just sellele kasvajaliigile. Uuringus osalejad sõid erinevaid seeni. Kõige rohkem ergotioniini on shiitake seentes, austerservikutes, lehtkobartorikus ja kuninglikes austerservikutes. 

Lisaks vähiriski vähendamisele võib ergotioneiinil olla otsene mõju kognitiivsete võimete säilitamisel. Uuringud on leidnud, et kerge kognitiivse funktsiooni häirega inimestel oli ergotioneiini tase madalam kui samas vanuses tervetel inimestel. Samuti võivad söödavatest seentest saadud ained pärssida kahe mürgise valgu tootmist ajus, mille üleküllust seostatakse Alzheimeri tõve ja teiste dementsuse vormidega.

Tänavu andis loodus meile küllaga erinevaid seeni. Loodus hoolib meie hea käekäigu ja enesetunde eest.